След повторното калибриране през декември ЕЦБ ще остави размера на програмата за спешни покупки при пандемията (PEPP) на 1.850 трлн. евро. А този на програмата за закупуване на активи (APP), традиционната й QE програма, на 20 млрд. евро на месец. Лихвеният процент по депозитите също ще остане непроменен при -0.5%. А при заемите – минус 1%. Възможно е да чуем разговори за силно възстановяване след COVID-19, като същевременно политиците изразяват загриженост относно въздействието на ограниченията върху краткосрочния икономически растеж.
Въпреки че не се наблюдават по-нататъшни промени в политиката в продължение на месеци и евентуално през цялата година, разширяването на противоепидемичните мерки, блокирането на цели икономики и бавният темп на ваксинациите оспорват прогнозата на ЕЦБ за бърз икономически скок след второто тримесечие. Това повишава риска от недостиг на ликвидност.

Управителният съвет остава в готовност да коригира своите инструменти, за да гарантира, че инфлацията се движи към целта си по устойчив начин“, заявяват от ЕЦБ след редовното политическо заседание.

Повишеният риск за икономическите перспективи вероятно ще бъде във фокуса на пресконференцията на президента на ЕЦБ Кристин Лагард. Икономистите очакват тя да даде балансиран тон с аргумента, че дългосрочните перспективи остават като цяло непроменени въпреки евентуални слабости през предстоящите едно или две тримесечия.  Прочети още