Феновете на спорта винаги се вълнуват около финала на първенството на Националната футболна лига на САЩ, но по време на излъчването ѝ има нещо, което интригува още по-голяма аудитория – рекламите.

Колосално скъпите слотове са наблюдавани зорко и от близо и от експерти, и от обикновения американски зрител, който иска да види какво ново има да му покаже любимия му бранд например. Тази година не беше изключение, а по повода Джона Бергер от бизнес училище „Уортън“ към университета в Пенсилвания сподели нов интересен доклад в Harvard Business Review, свързан с емоциите, които предизвикват спотовете, за да излязат като победители от рекламната страна на „Супербоул“, пише Inc.com.

Високотехнологичен подход за изучаване на вирусните реклами

Заедно с изследователят от Microsoft, Даниъл Макдъф, Бергер използва високите технологии, за да стигне до отговор на въпроса какво прави едно съдържание вирусно. Екипът е използвал технология за лицево разпознаване, за да анализира експресиите на над 2 хил. участници, докато гледат реклами чрез уебкамерите си у дома. След това специалистите разглеждат кои реклами предизвикват емоции и ги сравняват с тези, които участниците в проучването казват, че най-вероятно биха споделили.

Първото заключение не би било особено шокиращо. Хората са по-склонни да разпространяват положителните послания, отколкото отрицателните. Но тук се разкрива по-изненадващ обрат – освен че е важен видът на емоцията (позитивна или негативна), нейната интензивност също има значение.

Например спокойствието е приятна емоция, но тя не би накарала човек да поиска да действа. Отвращението, от друга страна, е неприятно, но често кара човек да скочи и да избяга.

Така рекламите, които са „физиологично възбуждащи“, както ги определя Бергер, са тези, които активизират човек за добро или лошо, и той е по-склонен да ги сподели със свои близки и познати.

Блаженството е чудесно за медитацията, но не и за рекламите

Какъв е урокът тук? Със сигурност не е клиентите да чувстват отвращение от продукта. Авторите отбелязват, че емоциите трябва да са едновременно положителни и активизиращи. Блаженството не работи за рекламите на „Супербоул“.

„Твърде често създателите на съдържание смятат, че ако могат просто да накарат клиентите да се чувстват положително по отношение на техните продукти, услуги или брандове, тогава хората ще споделят тези продукти с приятелите си. Но, както показват резултатите ни, „доброто“ не е достатъчно. Трябва да активизирате клиентите си“, съветва Бергер. Стремете се да ги вълнувате, вдъхновявате, радвате.

В някои случаи може да работи и това да накарате публиката да се чувства зле. „Рекламите, които карат хората да се чувстват гневни, илюстрирайки несправедливост, или такива, които ги карат да се чувстват разтревожени и бурни, като описват здравни рискове на заболяване, могат да ги подтикнат към действия“, обяснява още Бергер.

Маркетолозите могат да разберат същността на това изследване, като си зададат един прост въпрос: „Едно съдържание кара ли моята аудитория активно да прави нещо?“ Защото само успокояването или развеселяването няма да ви отведе там, където искате да отидете.

По материал на Inc.com

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още