Еврокомисарят по въпросите на финансовата стабилност Мейрийд Макгинес предупреди Лондонското сити, че финансовата сделка между него и ЕС е далеч, предаде Блумбърг.

В интервю за Блумбърг ТВ Макгинес заяви, че ЕС няма фиксиран график за вземане на решение по въпросите за финансовите услуги и подчерта, че Брекзит неизбежно ще затрудни достъпа на финансовия център на Лондон до блока.

„Промяната идва. Няма как да се пресъздаде единния пазар при финансовите услуги, когато те решиха да напуснат единния пазар“, коментира тя.

Тъй като финансовата индустрия остана в голяма степен встрани от преговорите за търговското споразумение между Лондон и Брюксел, което влезе в сила на 31 декември при излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, фирмите в сектора са принудени да се приспособят бързо към новите условия на търговия. Лондон изгуби повече от 6 млрд. евро от дневната ситърговия с акции, които се пренасочиха към европейски борси на 4 януари – първия работен ден след преходния период по Брекзит.

Търговците на деривати се насочват все повече сделки към Ню Йорк. JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs и други финансови институции, които разчитаха на търговията в Лондон в продължение на десетилетия, преместиха активи на стойност милиарди евро и хиляди работни места в нови офиси във Франкфурт, Париж и други градове от ЕС.

Макгинес сигнализира, че Европейската комисия първо ще обсъди меморандум за разбирателство относно регулаторното сътрудничество с Обединеното кралство, който трябва да бъде представен през месец март, преди да бъде предоставен на британските фирми достъп до единния пазар. Т.нар процес за осигуряване на „еквивалентност“ ще бъде решаващ за това каква част от инвестиционното банкиране и търговията на европейските фирми може да останат в Лондон, като за момента ЕС не бърза с представянето на оферта.

Макар че Великобритания започна 2021 г. с почти идентични правила на тези на блока, британските законодатели обмислят промени в редица области. Британският финансов министър Руши Сунак намекна, че съществува потенциал за предприемане на мерки, подобни на дерегулацията на Маргарет Тачър от 80-те години.

Подобни промени ще бъдат наблюдавани отблизо от ЕС, каза Макгинес.

„Чуваме думи като дерегулация и знаем, че в основата на Брекзит е желанието за отдалечаване от всичко, което Европа е направила във всеки сектор, включително и финансовият. Спомняме си и миналото с минималните регулации на финансовия сектор, което не донесе нищо хубаво“, коментира тя.

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още