До 31 януари ще останат затворени нощни заведения, игрални зали, спортни зали и ресторанти, каза на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, като допълни, че това са мерки, които ще бъдат предложени за приемане.

На 4 януари догодина децата да се върнат в детските градини и яслите, както и учениците от 1 до 4 клас, предлагат още министър Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб. Забраните за моловете ще останат в сила до 31 януари, както и за конгресите, посочи още той.

От 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии и кина с 30 на сто заетост на местата в тях.

Ситуацията в страната за последната седмица показва, че са излекувани 18 907 пациенти, а заетостта на болничните легла за болни с неусложнено състояние е 52 на сто, посочи още министър Ангелов.

По думите му прави впечатление увеличеният процент на заетост на болничните легла в областите Шумен – 76 на сто, Бургас – 70 на сто, в Търговище – 68 на сто, Варна – 67 на сто, Русе – 66 на сто, в Ямбол – 64 на сто, Сливен – 64 на сто, в Бургас – 64 на сто.

Категорично не сме доволни от тези данни, подчерта той. Не искам българските граждани да бъдат излекувани, а искам да бъдат здрави и това е целта на мерките, които ще предложим.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че има сериозен, но недостатъчен оптимизъм, особено за смъртните случаи и заетите реанимационни легла и заради това трябва тези мерки да бъдат предложени на правителството.

Призовавам всички граждани да се ваксинират, а лекарите да се запознаят с ваксините, защото се очаква лекарите да бъдат последна инстанция, добави той.