До края на февруари се очаква да започне ремонтът на пътя Маринка-Твърдица, съобщиха за БНР Бургас от Агенция „Пътна инфраструктура“. Решението идва близо година след подписка на местни жители с настояване за спешно асфалтиране на отсечката.

Изпълнител на реконструкцията е Консорциум „ТРП Бургас 2019“ с участието на пет фирми – „Пътстрой Бургас“, „Сет Къмпани“, „Бургаспътстрой“, „Инфра Експерт“ и „Щрабаг“. Заделените за ремонта средства възлизат на 2,7 млн. лв. С тях ще се подравнят банкети, ще се почистят водостоци и окопи, ще се ремонтира настилката и ще се положи нова маркировка. Кметът на Маринка Любомир Узунов пояснява:

„Ще се започне с геодезия, да се оправят канавките, това е включено в строително-монтажните работи, след това ще стане рязането на целия асфалт и полагането на новите пластове, но текущият ще се изреже нацяло. На този път ремонт не е правен поне от 15-20 години, изключвам отделни кърпежи“

Това е и причината местните да започнат подписка преди около година с настояване за спешен ремонт на отсечката. Начело на Инициативния комитет е Дора Колева. Твърди, че няма да повярва, докато не види започването на ремонта.

„Притеснението ни е, че по този път минават деца, ученици всекидневно, които се извозват от всички села наоколо, минават автобусите на градския транспорт, тежкотоварните автомобили. Нашите коли са в окаяно състояние, на кого му е спукана гума, на кого изкривени джанти. Друго е да се минава по нормален път, друго е по лунен пейзаж, а пътят сега е точно това“

Пътят е третокласен от републиканската пътна мрежа, но е изключително натоварен. Той е най-пряката връзка към М. Търново и границата, както и от Южното Черноморие към най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“. Очаква се ремонтът да приключи до края на април.

Повече чуйте в звуковите файлове:

Прочети още