Monday, May 27, 2019
Всичко, което ти трябва!


Доклад: Милиони използват в интернет парола 123456

Проучването помогна да се открият пропуските в киберзнанията, които могат да поставят хората в опасност от експлоатация и кражби.

By Росен Димитров , в ЛЮБОПИТНО , на 21.04.2019 Етикети:,


Милиони хора използват лесно разбираеми пароли за защита на информация в интернет, установи британско проучване. Анализът е направен от Националния център за киберсигурност в Обединеното кралство (NCSC). Според него 123456 е най-широко използваната парола при разбити банкови сметки.

Проучването помогна да се открият пропуските в киберзнанията, които могат да поставят хората в опасност от експлоатация и кражби.

Според NCSC хората трябва да подредят три случайни, но запомнящи се думи, за да имат силна парола.

За първото си киберпроучване Центърът анализира публични бази данни за нарушени сметки и електронни адреси, за да види кои думи, фрази и цифри са най-често използвани от потребителите в интернет.

Начело на списъка е 123456, който се явява парола в повече от 23 милиона случая.Вторият най-популярен низ, 123456789, не е труден за разбиване, а в челната петица се нареждат пароли като „password“ и 1111111. Най-често използваното име в паролите е Ашли, следвано от Майкъл, Даниел, Джесика и Чарли.

Сред футболните отбори от висшата английска лига, използвани като пароли, които могат да се отгатнат лесно, Ливърпул са „шампиони“, следвани от Челси.