Днес да почерпят: Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани, Дана

carkva-1

Православната църква почита свети пророк Данаил (Даниил) и тримата вавилонски отроци – Ананий, Азарий и Мисаил. Името Данаил произхожда от иврит и се превежда като „Бог е моят съдия“. Имен ден имат Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани, Дана.

Денят се свързва със зимния празник на света Ана (9 декември) и с празника на свети Спиридон (12 декември). Те допълват обредната идея за преход, за преминаване към нещо ново.

Днес празнуват и жените, които чакат дете или скоро са родили. Бременните жени месят питки и ги раздават на близки и познати, за да мине по-леко раждането. В деня на Свети Данаил, празнуват всички жени, които още раждат и имат малки деца.

Свети Данаил е пророк от Стария Завет, който е живял във Вавилон, където се е прочул със способността си да тълкува сънища.

Една от легендите за свети Данаил и тримата вавилонски отроци звучи като възхвала на постите – Цар Навухудоносор заповядал да ги хранят с ястия от неговата царска трапеза, за да не отслабнат и да бъдат здрави, както връстниците им.

Но Даниил, не желаейки да се осквернява с езическата царска храна, помолил един от приближените на царя да позволи деседневен пост на него и на тримата отроци.

Подобни новини

Автор: Росен Димитров

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *