От Apple не са отговорили на искането за коментар от CNN дали това е първият компютър Mac Pro, въобще произведен в този завод, открит през 2013 г., или първият модел за 2019 г., излязъл от съоръжението. Според медията става въпрос за втория случай.
Подаръкът вероятно е свързан с посещението на Тръмп във фабрика през ноември 2019 г., с което президентът искаше да подчертае как създава работни места в своя мандат. Тогава той намекна, че фабриката е нова за Apple под негово ръководство, което не е така.
„Виждаме началото на един много мощен и важен завод“, каза тогава Тръмп. „Всеки, който проследи моята кампания, винаги бих говорил за Apple, че искам да видя Apple да строи заводи в САЩ. И това се случва.“
Вероятно тогава президентът се обърка с новия кампус на компанията в Остин за 1 млрд. долара, чието строителство започна в същия ден, в който той беше на посещение в завода.
В документа с подаръците за Тръмп са описани още кожено яке за 529 долара от председателя на Ford Бил Форд, колан от Ultimate Championship за 650 долара от професионалния боец ​​Колби Ковингтън и аксесоари за голф от Дерек Спраг, бивш президент на Американската голф асоциация.
Според разкритието хотелите и голф клубовете на Тръмп са получили финансов удар миналата година заради глобалната пандемия. Бизнесът на президента е генерирал близо 40% по-малко приходи през 2020 г. и първите 20 дни на тази година в сравнение с 2019 г., пише CNN.
Въпреки че е обичайно президентите да получават подаръци, има правила и разпоредби около това, което те могат да приемат. Mac Pro е скъп подарък. Обявената цена е базова. Към нея може да се добави стойка за $999 и други екстри, като $5999 за 32-инчов Pro Display XDR с Retina 6K и $25 000 за 1.5 TB памет. Като цяло Mac Pro може да струва до 62 571 долара, посочва изданието.
По време на предишната администрация Кук и Тръмп поддържаха невероятна връзка – от вечери до събития с Иванка Тръмп за насърчаване на образованието. След като Тръмп нарече Кук „Тим Епъл“ на събитие в Белия дом, главният изпълнителен директор промени името си в Twitter на това, което му даде президента.
Но двойката е имала и сблъсъци през годините, включително когато Тръмп се намеси в битка между Министерството на правосъдието и Apple заради защитата на сигурността на iPhone, използвана от нападателя, убил трима души в американска военноморска база в Пенсакола, Флорида. Тим Кук пък се обяви срещу имиграционната политика на Тръмп. Прочети още