10 пъти над нормата замърсяване с фини прахови частици отчетоха гражданските станции на платформата AirBg през нощта и рано тази сутрин на места в София.

Предварителните данни, които получава Столична община, също показват завишено ниво на фини прахови частици в квартал „Хиподрума“.

От общината за днес са обявили, че ще извършват извънредни проверки на строителните обекти, генериращи емисии. Призивът към гражданите е по възможност да ограничат използването на лични автомобили.

„От картата на Европа се вижда, че проблемът е върху страните от Източна Европа, на Западните Балкани. Това са места, които зависят от изкопаеми горива за електричество и отопление, което е индикация, че има какво да направим, за да променим качеството на въздуха“. Коментарът направи в предаването „Нещо повече“ Меглена Антонова, координатор на програмата „Климат и енергия“ в „Грийнпийс“ – България.

По думите ѝ дисекция на източниците на замърсяване показва, че най-големият източник е ресуспендираният прах и източниците на отопление.

Интервюто с Меглена Антонова можете да чуете в звуковия файл.

Прочети още