Пътуването става достъпно за все повече хора, тъй като цените се понижават и офертите на доставчиците на мобилност се подобряват. Докато се наслаждавате на възможностите е лесно да се забрави влиянието на пътуванията върху околната среда. Всъщност предприемането на стъпки към по-съзнателно пътуване не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед.

Разумният избор на начин на транспорт и на дестинации може да намали отпечатъка от пътуванията, докато пътниците отново могат да обиколят света. Денят на Земята е чудесна възможност за търсене на устойчиви места за почивка за това лято. Като закачка FlixBus събра някои опции от своята зелена мрежа от 29 страни, които са включени в списъка на 100-те най-устойчиви дестинации. 

Словения: популярна дестинация с устойчив подход Блед е идеалното място за тези, които искат да опознаят популярните и живописни красоти на Европа, но в същото време искат да прекарат почивката си с най-малко вреда към околната среда. Приказният словенски град предлага чудесни занимания на открито като колоездене и пешеходни маршрути около известното си езеро. Любителите на историята пък могат да открият и вълнуващи програми в замъка или църквата на малкия остров в езерото. Въпреки че районът има все повече и повече посетители всяка година, местната общност предлага много идеи за поддържане на баланса между природата и посетителите. 

Инициативи за устойчивост в областта: Всички събития в града са без отпадъци с биоразградими опаковки. Има паркинги със станции за зареждане на електрически автомобили. Туристите могат да намерят питейни чешми с висококачествена питейна вода, за да се предотврати използването на пластмаса. 

Хърватия: морска ваканция, подправена с местни деликатеси Хърватия е една от любимите летни дестинации в Европа. Крайбрежието Далматиан предлага много, благодарение на местоположението си районът на Шибеник е впечатляващ. Градът се намира там, където река Крка достига до Адриатическо море, осигурявайки лесен достъп до водопадите – със същото име като реката. По-малко известно е, че една от 100-те устойчиви дестинации в Европа също е на около 30 километра от града. Drnis се намира в хълмистата местност и е чудесно място да се откъснете от оживените алеи на крайбрежието и да прекарате известно време, като опознаете средновековните укрепления и местните деликатеси. 

Инициативи за устойчивост в областта: Заетостта в региона се увеличава чрез нови домакинства в агротуризма. Насърчава се местната кухня, така че посетителите могат да опитат например. прошуто, сирене, вино и домашно агнешко месо, произведени в района. 

Швеция: почивка в градска атмосфера с вдъхновяващи идеи  Швеция е един от добрите примери, когато става въпрос за съзнателни подходи. Не е съвпадение, че Малмьо е един от първите европейски градове в списъка на устойчивите дестинации. Това е идеалното място за опознаване на скандинавската култура, особено защото само с пресичането на един от найдългите мостове в Европа- Оресунд, пътуването може лесно да се съчетае с един ден в Копенхаген, Дания. Така че, е страхотна сделка две в едно. Когато сте в Малмьо в близост до центъра на града и парковете, е добра идея да се разходите по плажа на Рибърсборг с „Kallbadhus“- открити басейни с морска вода, които са комфортно прохладни след сауна на мястото. 

Инициативи за устойчивост в областта: Малмьо е 6-тият в света град лесно достъпен за велосипеди, като пешеходците, колоездачите и общественият транспорт имат приоритет пред автомобилите. Градът непрекъснато намалява потреблението на енергия и зависимостта си от изкопаеми горива, като до 2030 г. ще бъде снабден със 100% възобновяема енергия. 

FlixBus предлага и директни връзки от България. Автобусът на дълги разстояния е един от най-устойчивите начини за придвижване. Зеленият автобусен оператор дава възможност за допълнително намаляване на отпечатъка от пътуванията, като всеки пътник има възможност да компенсира емисиите на CO2 от неговото пътуване. 


FlixBus е млада компания за транспортни услуги на далечни разстояния. От 2013 г. насам тя предлага алтернативен, удобен и екологичен начин за пътуване, който отговаря на всеки бюджет. Благодарение на интелигентното планиране на мрежата, технологичния си фокус и най-съвременната система за поддръжка, FlixBus осигурява най-голямата междуградска автобусна мрежа в Европа с 350 000 ежедневни връзки до 2000 дестинации в 29 страни. Създадена като start up в Германия от трима млади предприемачи: Йохен Енгерт, Андре Швамлейн и Даниел Краус, FlixBus олицетворява опита и качеството, работейки в тясно сътрудничество с местния малък и среден бизнес. От своите 14 офиси, бързо развиващият се екип на FlixBus се занимава с мрежовото планиране, обслужването на клиенти, управление на качеството, маркетинг и продажби, както и бизнес и технологично развитие. Регионалните автобусни партньори, често семейни компании, изградени върху поколения успехи, отговарят за ежедневното управление на маршрутите и парка от зелени автобуси, всички с акцент върху найвисоките стандарти за комфорт и безопасност. Ето защо иновациите и предприемаческият дух вървят ръка за ръка с опита и качеството на традиционната малка и средна бизнес индустрия. С този уникален международен бизнес модел, зелените Flix автобуси са транспортирали милиони клиенти в цяла Европа и са създали хиляди нови работни места в бранша.