Дания затвори няколко по-малки гранични пункта с Германия в ранните часове на днешния ден след увеличаване на случаите на заразяване с мутирали щамове на коронавируса в северният германски град Фленсбург, предаде ДПА.

Затворени са общо 13 по-малки гранични пункта, уточнява БТА. По-големите гранични пунктове ще останат отворени, но проверките стават значително по-строги.

Датските власти предупредиха по-рано за появата на нови, по-силно заразни варианти на коронавируса, включително откритият първоначално във Великобритания, който скоро се очаква да бъде най-разпространеният в скандинавската страна. Има съобщения, че британският вариант е свързан с увеличаването на случаите във Фленсбург, провинция Шлезвиг-Холщайн. Кметът на града Зимоне Ланге потвърди, че британският щам доминира при инфекциите в германския град. Местните власти въведоха вечерен час за период от една седмица и забраниха частните събирания.

Междувременно полският здравен министър Адам Неджелски не изключи вероятността да бъдат наложени ограничения по границите на Полша със Словакия и Чехия заради увеличаващите се случаи на Covid-19.

"Границите ще бъдат отворени за хора с отрицателни резултати от тест за коронавирус, но това е за днес, тъй като динамиката на ситуацията може да се промени. Решението ще бъде взето идната седмица. Очаква се пикът на третата вълна на пандемията да бъде през март и април", каза Неджелски, потвърждавайки, че правителството обмисля ограничения по южната граница на страната със Словакия и Чехия.

Полша смекчи някои ограничения, като неотдавна отвори ски курортите, кина, хотели и театри, но властите предупредиха, че може да се наложи мерките да бъдат върнати в зависимост от епидемичната обстановка. Страната в момента изисква пристигащите с автобус или влак да останат 10 дни под карантина с някои изключения, включително за хора с отрицателен тест или доказателство за поставена ваксина.

Новозаразените в Чехия и Словакия се увеличават и много болници са със запълнен капацитет, допълва ДПА.

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още