Гърция забранява пластмасата за еднократна употреба от 2021 година

Гръцкото правителство ще приеме нова национална политика в областта на енергетиката и климата до края на тази година, която ще включва пълна забрана за използване на пластмасови изделия за еднократна употреба в цялата страна, считано от 2021 г., затварянето на електроцентралите за въглища до 2028 г. и увеличаване на дела на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници до 35% до 2030г. Това обяви министър-председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис, изказвайки се на срещата на върха за климата в централата на ООН.

Съгласно думите на Мицотакис, Гърция вече е „изпълнила целите си да намали емисиите на парникови газове до 2020 г.“ „Ние произвеждаме 20% от електроенергията си от възобновяеми източници и планираме да постигнем дял от 35% до 2030 г.“, подчерта гръцкият премиер.

След това той добави, че правителството в Атина планира да приеме „нова амбициозна национална стратегия в областта на енергетиката и климата преди края на годината“.

„Нашата цел е да затворим всички електроцентрали за лигнитни въглища до 2028 г. И планираме да забраним използването на пластмасови изделия за еднократна употреба в цялата страна от 2021 г.“, поясни министър-председателят на Гърция.

Мицотакис заяви, че изменението на климата засяга не само настоящето, но и бъдещето на страната. „Той също се отразява на миналото ни, може да причини сериозни щети на обекти от културно и природно наследство, както и да наруши традиционния начин на живот.

Гърция е дълбоко загрижена от потенциалното въздействие на изменението на климата върху нашето културно и природно наследство“, заяви премиерът на Гърция, припомняйки, че през юни в Атина се проведе конференция, изводите от която бяха включени в предложенията на срещата на върха на ООН по въпросите на климата.

„Моята страна възнамерява да свика среща на високо равнище през следващата година в Атина с цел да се приеме декларация за защита на културното и природното наследство от последиците от изменението на климата“, допълни Мицотакис.

Подобни новини

Автор: Росен Димитров

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *