Подразделение на германския презастраховател Munich Re вече не предлага услуги за газопровода „Северен поток-2” на фона на опасенията от санкции от американскто правителство, предаде Ройтерс.

Вашингтон заплашва да наложи санкции върху европейските компании, които подкрепят работата по проекта за 11 млрд. долара. Миналият месец швейцарският застраховател Zurich Insurance Group също прекрати участието си в проекта.

„Munich Re Syndicate е отправила предупреждение за преустановяване на услугите към Nord Stream 2“, съобщиха от германската компания, визирайки оператора на проекта.

Газопроводът е готов на повече от 90%, като руският енергиен гигант Gazprom и неговите западни партньори се надяват той да бъде завършен до края на годината. Голяма част от оставащите дейности са трудни и в дълбоките води край бреговете на Дания.

От Nord Stream 2 не коментираха решението Munich Re, но заявиха, че европейските правителства и Европейската комисия трябва да защитят от местните компании от санкции, които според компанията „противоречат на международното право и нарушават европейският енергиен суверенитет.“

Етикети:

Свързани статии: Операторът на "Северен поток-2“ поиска незабавно разрешение за строителство в германски водиБелият дом: „Северен поток-2" е лоша сделка за ЕвропаПариж призова Берлин да се откаже от "Северен поток-2" заради случая "Навални"Снимка:

Рубрика:

Прочети още