В Бургас да има еднократно финансово подпомагане на семейства с новородени или осиновени деца. Това предлагат в докладна записка общински съветници. В сегашната ситуация търсим и социални методи, чрез които родителите да бъдат стимулирани, каза Георги Дракалиев, един от вносителите на предложението за нов Правилник:
"Като част от социалната политика, която община Бургас провежда, знаете, че тя е и на едно от първите места в страната по отделяне на средства за различни социални групи. Например за даровити деца, студенти, спортни, културни и образователни институции и стигнете до пенсионерски клубове и неправителствени организации. Тук в случая става дума за подпомагане в най-ранна възраст на нашето бъдеще, т.е. на децата, а именно на родителите, които са отделили средства, време, труд и енергия за повишаване на квалификациите, за които имат образование. Става дума за Правилник насърчаващ отговорното родителство, един вид образована раждаемост. Една такава стъпка от политиката на общината е този "Правилник за еднократно финансово стимулиране на родители за насърчаване на раждаемостта и подпомагане на отглеждането на деца". Надяваме се в бъдеще да се развива все повече и повече, да имаме възможност да отделяме по-големи средства от общинския бюджет за една такава първична помощ за тези семейства с първо, второ, трето и повече деца.
Бургас е една от общините в страната, в които няма такъв вид подпомагане. В много други общини действат подобни нормативни актове. Това е една от причините още в края на предния мандат бях внесъл един правилник за обществено обсъждане, дойдоха изборите и той не стигна до разглеждане на Общинска сесия. Сега се надявам колегите да го подкрепят. Общата сума ще се гласува с годишния бюджет следващия месец и в него се гласуват общите суми за подпомагане и в останалите сектори – спорт, култура. Конкретна сума не фигурира в нито един от Правилниците за подпомагане на Община Бургас. От това, че няма конкретна сума означава, че във всеки един бюджет тя би могла да е различна и да нараства. На предстоящата Общинска сесия очаквам колегите да подкрепят предложението, защото и от останалите политически сили по време на комисиите се забелязва положително отношение", посочи той

Различни гледни точки предизвикаха дебати в комисиите към Общинския съвет.
Предложенията за корекции в текстовете на Правилника ще чуете в следобедния ефир на БНР Бургас.

Прочети още