Срутищно-свлачищни процеси застрашават безопасността на участък от пътя към местността Бачиново край Благоевград. Оценката бе направена от експерта по инженерна геология и геотехника, доц. Кирил Ангелов.

Припомняме, че преди няколко дни, след подаден сигнал и направена проверка от общински специалисти, стана ясно че проблемът е изключително сериозен.

Спешен сигнал до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, е изпратило ръководството на община Благоевград с искане за финансиране на неотложните укрепителни дейности. Процесите, които протичат в момента в земния масив над застрашеното трасе, могат да доведат до сериозни свлачищни процеси, коментира експертът направил проучването, доц. Кирил Ангелов. Според него целият скат е компрометиран от подпочвените води и напоителното съоръжение, което минава през участъка.

На този етап районът ще бъде контролиран с допълнителни пътни знаци и сигнални ленти, каза кметът Румен Томов. Според него едва ли скоро от междуведомствената комисия ще могат да отговорят с финансиране на ремонта на тежкия участък. В следващите дни предстои изготвянето на план-сметката, която да покаже каква сума ще бъде необходима за изграждането на подпорна стена. Според експерти ще става дума за няколко милиона лева, които ще затруднят държавния орган

Трасето обаче трябва спешно да бъде укрепено, и то в близките месец – два. Затова и ще се прави ежедневно обследване на трасето.

Общинските власти призовават да се пътува с изключително внимание и завишен самоконтрол в района на застрашения участък.

При ново активизиране на свлачищни процеси ще се има готовност за изграждане на временна пътна отсечка, преминаваща в посока от баражите към тенис-кортовете.

Прочети още