Американската администрация по храните и лекарствата одобри молбата на BioNTech и Pfizer да регистрират своята ваксина срещу новия коронавирус по ускорена спешна процедура.

Според документа „има основание да се заключи, предвид наличните научни доказателства, че известните и потенциални ползи от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech надвишават известните и потенциалните рискове, свързани с нея“.

Както заявиха представителите на регулатора, „има основание да се смята, че ваксината от Pfizer и BioNTech срещу COVID-19 може да бъде ефективна“.

В изявлението се казва още, че агенцията „е прегледала данните за ефективността и безопасността“ на лекарството, получени по време на трите фази от неговите изпитания.

По-специално регулаторът е получил информация за повече от 37,5 хиляди участници в тестовете на възраст 16 и повече години и „не идентифицира конкретни опасения за безопасността, които не биха позволили разрешение за регистрация при извънредни обстоятелства“.

Специалистите от администрацията са получили потвърждение, че ваксината е 95% ефективна след втората доза.

The New York Times беше първата медия, която съобщи за одобрението на ваксината, позовавайки се на свои източници.

Първата пратка от приблизително 2,9 милиона дози от ваксината ще бъде разпространена в САЩ през следващата седмица, отбелязва вестникът. По-рано ваксината бе регистрирана от властите на Канада, Великобритания, Саудитска Арабия, Мексико и Бахрейн.

Очаква се няколко други държави да го направят през следващите седмици. Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп от своя страна увери, че ваксинациите в САЩ ще започнат след по-малко от 24 часа, а доставките на ваксината за всички щати вече са в ход.