Международният ден на майчиния език в Пловдив ще бъде отбелязан с цитат на суфисткия поет и мистик Юнус Емре. Традиционната инициатива за отбелязване на 21 февруари е на Българско-турския литературен клуб и с подкрепа на Клуба на консулите в града под тепетата.

Стихът на Емре “Не съм дошъл за разправа, мое дело е любовта. Душата е дом за приятел, дойдох души да градя” ще бъде произнесен на 24 езика.

Заради епидемичната обстановка събитието ще се проведе онлайн, като ще бъде излъчено на фейсбук страницата на Генералното консулство на Република Турция. Генералният консул Хюсеин Ергани обясни, че тази година е обявена от ЮНЕСКО за година на Юнус Емре по повод 700 годишни от неговата смърт.

21 февруари е приет за Международен ден на майчиния език през 1999 година от ЮНЕСКО и признат през 2002 година и от Организацията на обединените нации. Денят отбелязва значимостта на изучаването и използването на майчин език и има за цел насърчаването на многоезичието и културното разнообразие. Той е създаден по инициатива на правителството на Бангладеш. Днес в света се говори на повече от 6500 езика. Половината от тях са застрашени от изчезване и това е тенденция, която се наблюдава навсякъде по света. 96% от езиците се говорят от 4% от населението, а на всеки две седмици изчезва по език.

Прочети още