В пет български града ще се проведе инициативата „Книги за смет“

На 11 и 12 май за 7-ма поредна година в пет български града ще се проведе инициативата Книги за смет. В София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Стара Загора всеки, който върне 1 килограм пластмасови отпадъци ще получи в замяна талон, с който може да вземете своята безплатна книга, от предварително подбрани заглавия. 

Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Трети талон няма да бъде предоставян, независимо от обема на предадените отпадъци. Ограничението се поставя, за да могат повече хора да се възползват и получат безплатна книга, казват организаторите на кампанията – фондация Credo Bonum Foundation, издателство Smart Books и Kaulfand България.

Кампанията ще се проведе едновременно в петте града от 10 до 13 часа:

– София, 11 май: паркинг на Kaufland Младост (ул. „Филип Аврамов“ 3) и паркинг на Kaufland Крива река (бул. „Ген. Тотлебен“ 36);

– Пловдив, 11 май: пред Общината и на паркинга на Kaufland в Тракия(бул. „Освобождение“ 47) ;

– Бургас, 11 май: Пред Пантеона и на паркинга на Kaufland (ул. „Янко Комитов“ 8);

– Велико Търново, 12 май: паркинг на Kaufland (ул. Краков 2Б) и Mall Велико Търново;

– Стара Загора, 12 май: паркинг на Kaufland (ул. Стамо Пулев 2).

Желаещите да се включат в „Книги за смет“ трябва да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди, авточасти.

За всеки килограм пластмаса участниците ще получават талон за една хартиена или две електронни книги, които могат да бъдат изтеглени от сайта на Книги за смет. За да могат повече хора да се включат в кампанията, всеки участник може да получи максимум два талона за книги и един талон за отстъпка на продукти независимо от предаденото количество пластмаса. 

От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 55 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги. Миналата година участниците в събитието в Пловдив отчетоха най-добър резултат, което отреди на града първото място в символичната надпревара с кауза.

Към организаторите на кампанията за седмото издание на „Книги за смет“ се присъединява Kaulfand България, като част от дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Kaufland България осигурява средства за отпечатване на част от книгите, които ще бъдат давани на участниците в кампанията. Благодарение на партньорството с търговската верига локациите в тазгодишното издание на „Книги за смет“ са повече, като наред с книгите всички участници ще получават отстъпка в магазините на компанията за покупка на препарати, щадящи природата.

Подобни новини

Автор: Росен Димитров

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *