Бил и Мелинда Гейтс си извоюваха място сред най-влиятелните световни лидери заради тяхната визия за света и призива им за инвестиции в науката, здравеопазването и образованието чрез фондацията, която и двамата ръководят. Тяхната организация наскоро увеличи инвестиционното си портфолио, за да помогне на света в борбата срещу изменението на климата.

Специализираната страница Insider Monkey анализира петте големи инвестиции на фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Целта на тези инвестиции, както и на останалите, които вече съставляват портфолиото на фондацията, е да създадат стимули, които да се възползват от силата на частните компании да генерират промени за тези, които се нуждаят най-много. Причината е, че пазарите не винаги работят добре за бедните, тъй като компаниите имат малък стимул да разработват продукти за хора, които не могат да си ги позволят, както информират от фондацията.

Walmart

Влизането в търговската компания на дребно представлява 7,48% от бизнес портфолиото на Фондацията. Walmart е една от компаниите, изправени пред пандемията на коронавируса с големи печалби поради бума в онлайн търговията и 18% увеличение на фондовия пазар през последната година.

Канадска национална железница

На 4 февруари Фондация "Гейтс" увеличи дела си в компанията с 2,08%, която нарасна със 17% на фондовия пазар през последната година и има подкрепата на хедж фондовете, които препоръчват нейното закупуване.

Caterpillar

Инвестицията на Фондацията във фирмата за машини е важна, тъй като тя вече представлява 9,17% от общия портфейл. Представянето на този фондов пазар беше изключително през последната година: сега надхвърля 200 долара в акция, когато през февруари 2020 г. беше около 130 долара.

Waste Management

Фондацията притежава водещата компания в управлението на отпадъците като втората си по важност стойност – с 9,83% от общото си портфолио и инвестирани над 2 милиарда долара.

Berkshire Hathaway

Това е големият източник на инвестиции на Фондацията. Той представлява 43,7% от общия портфейл и представлява повече от 9 млрд. долара инвестиции. Организацията, основана от Уорън Бъфет, един от най-добрите приятели на Гейтс, е най-важната инвестиция на Фондацията.

Сбогом на Uber и Alibaba

В допълнение, Фондация "Гейтс" е извършила и други движения на продажби. Открояват се продажбите на нейните акции в Uber и Alibaba, които изчезват от портфолиото на организацията.

По същия начин са продадени 50% от акциите в Apple, Amazon и Alphabet, тоест той ги е намалил наполовина. Инвестициите в Berkshire Hathaway също са намалели – с 11%, но продължават да бъдат инвестиционният стълб на фондацията.

Източник: eleconomista.es

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още