Водила съм безкрайни битки с Татяна Дончева и с Мая Манолова като депуат от ОДС, но днес нямам никакъв проблем да работя в коалиция с тях, защото пред нас има по- голяма цел. Така Мария Капон, която бе едно от "сините остриета", коментира факта, че днес партията й е мандатоносител на обединението "Изправи се! Мутри, вън!" заедно с тях.

Голямата цел е да се премахне едноличният модел на управление и да се възстанови демокрацията в страната, уточни Капон.

"Трябва да дадем шанс на хората да еволюират, но ние не сме заедно, за да се превзъпитаваме. Всички сериозни хора знаят, че тази коалиция е много трудна от ценностна гледна точка, но има една важна част – къде е демокрацията е къде не е демокрацията".

По думите й днес живеем във всекиднивен хаос и това личи и от ситуацията с ваксинирането. В България трябва де се говори не само за шосето, но и за интермодални терминали и модерни логистични центрове.

"Когато променим съдебната система променяме и битката с корупцията, когато снижим корупцията – покачваме шансовете за свободна конкуренция и икономика. Разработили сме икономическа програма, която да даде ръст на БВП с 6 до 8% годишно, да създадем икономика, базирана на знанието. За това е нужна държава подкрепа на start up компаниите, да се изградят умни мрежи на електропеносната система, да инвестираме във високотехнологичния сектор, развойни звена, научни лаборатории… Българските открития трябва да получат швейцарски патент, който да е валидан в цял свят", избброи Мария Капон акцентите в праграмата на коалицията.

Тя сподели, че естествените партньори на "Изправи се! Мутри, вън" е извън парламентарната опозиция в лицето на "Демократична България" и "Има такъв народ".

По отношение на гражданското участие и как формацията, която "произтече" от протестите през 2020 годи ще го гарантира- Капон обясни, че това ще стане от самия формат на коалицията, която ще включи в листите си не повече от 30% политически лица, а останалите 70% кандидати ща са от т.нар граждански формации.

Мария Капон обяви, че има номинации тя да бъде в листата за Пловдив, но не отговори категорично ще ги приеме или не. На този етап не е ясно и кой ще е водач.

На въпрос при очертаващия се лидерски сблъсък в 16 МИР – дали е възможно тук срещу Борисов и Нинова да се изправи Манолова- тя отговори "А защо да не е Николай Хаджигенов, който е съпредседател на коалицията?", без да уточни каква е вероятностт за това.

Преференцията е само 7%, което дава възможност на избирателите да дадат гляс за човек, от която и да е от листите. "Със сигурност аз бих правила кампания "Пловдив за Пловдив", защото живея и работя в този град и судоволствие бех поискала доверие, за да представлявам гражданите на Пловдив".

С репликата "Това,което мога да ти го обещая- никой няма да ти го даде", Мария Капон обясни, че е човек, който предпочита да работи и ще докаже това, когато започне кампанията.

Прочети още