От Община Берковица връчиха грамоти за благородна постъпка на четирима младежи, спасили възрастен мъж от измръзване.

Кристина, Виктория, Благовест и Георги откриват 83- годишния Григор в безпомощно състояние на пътя. Тъй като не може да посочи адрес, го откарват в полицията. Там разбират кой е възрастният мъж, както и че страда от заболяване, което води до деменция, а близките му го издирват. Случва се на 12 януари, когато е рожденият ден на Кристина. Тя казва, че за нея усмивките на възрастния мъж и близките му са най-ценния подарък:

"Стопли се в колата и го откарахме в Районното управление в град Берковица. Там разбрахме, че той е обявен за национално издирване и роднините му го търсят. Аз му зададох едни такива бързи въпроси и разбрах, че той наистина не знае къде се намира. Ако беше постоял още малко в тоя сняг, щеше да има фатален край. Голям късмет беше, че го открихме."

За Благовест постъпката е повод за гордост за четиримата. Надява се всеки да реагира както тях в подобна ситуация и когато може да направи добро, да не се замисля.

От Общината разбират от граждани за постъпката на младите хора и решават да ги потърсят, разказва Десислава Младенова, старши експерт в общинската администрация. Разговорът ни е преди те да бъдат удостоени и с грамоти:

"Община Берковица аплодира тези смели хора, предали своето добро на нуждаещия се човек, успели да видят чуждото нещастие и намерили начин да зарадват и него, и близките му с човешката си постъпка, с подадената ръка в този труден момент!

Щастливи сме, че в нашия град има толкова сърдечни, добри и духовно красиви момичета и момчета, които с добрите си сърца и доблестните си постъпки променят светa към по-добро!

Децата са нашето бъдеще, но и наше настояще. Ето защо е важно да ги подкрепяме и насърчаваме днес, тук и сега, да ги мотивираме и стимулираме, да ги вдъхновяваме и обичаме"-каза Десислава Младенова.

Грамотите и наградите на Кристина Бончева, Виктория Иванова, Благовест Георгиев и Георги Раденков връчи заместник-кметът на Берковица Спаска Георгиева.

Прочети още