ЦИК регистрира 31 партии и коалиции, повечето с готовност за кампанията, от 5-ти март. Какви са прогнозите, кои са новите въпроси, за лидери и програми, разговор с политолога доц. Борис Попиванов.

Той каза, че изненади този път няма в регистрираните партии. "Като цяло у нас във всяка кампания се появява изцяло нов политически субект, или пък екзотични коалиции, но този път участнците са предвидими и прогнозирани от няколко месеца", допълни политологът. По думите му, това ще бъде отново сблъсък между ГЕРБ и БСП, и още три – четири политически сили, които се очаква да преодолеят бариерата.

Социологическите проучвания: "Много е трудно да се прогнозира днес, даже в края на кампанията ще е трудно за прогнози, защото на тези избори ще се изправим пред една изключително труда за прогнозиране избирателна активност. Това се дължи на пандемията от Ковид-19, което е възможно да доведе до нетрадиционно ниска активност. Има опасения и, че самият изборен процес може да бъде опорочен."

"Мерките, които се възприемат в епидемията от коронавируса са ден за ден, и ние започваме да свикваме, че никакво стратегически мислене не е възможно", допълни доц. Попиванов. Той смята, че дори не е важно дали вярваме на партиите, а се наблюдава процес на спиране на интереса към това – какво те ще ни кажат за четири години напред.

"Ако имаме много ниска избирателна активност, то следващото правителство, който и да го състави, ще тръгне с изключително ниска легитимност, и ще се сблъска с проблема, изобщо да управлява", каза политологът.

Прочети още