Вижте кои зеленчуци намаляват холестерола

Американски учени установиха в изследване със зайци, че патладжаните значително намаляват теглото, холестерола и триглицеридите.

За изследването, резултатите от което са публикувани в Националната библиотека по медицина, ефектът на патладжаните върху нивата на липидите в плазмата е проучен с помощта на сок от зеленчука. 13 мъжки зайци са разпределени на случаен принцип в контролна (С), хиперхолестеролемична (Н) и получаваща патладжан (А) група.

Храната на зайците от групите Н и А е била допълнена с холестерол (0,5 %) и кокосово масло (10 %) четири седмици. Освен това група А получавала по 10 мл плодов сок на ден през последните две седмици.

“При зайци с хиперхолестеролемия сокът от патладжан значително намалява теглото, нивата на холестерола в плазмата, съдържанието на холестерол в аортата и концентрациите на маркера за липидна пероксидация MDA, както и увеличава ендотелно-зависимата релаксация”, заключават учените.

Сп. “Харвард хелт” посочва патладжана и бамята като два нискокалорични зеленчука, които са добри източници на разтворими фибри, полезни срещу хорестерола.

В друго изследване учени са давали олио от семена на бамя на плъхове с висок холестерол 42 дена. Резултатите от изследванията на кръвта показват намаляване на серумния “лош” холестерол с 30 процента.