Connect with us

Вижте Великденската програма на БНТ1

ТЕЛЕВИЗИЯ

Вижте Великденската програма на БНТ1

Снимка: БНТ

Вижте Великденската програма на БНТ1

За предстоящите Великденски празници, Българската национална телевизия ще предложи поредица от премиерни филмови заглавия, включително и старта на най-новия български сериал – „ПОРТАЛЪТ“. В програмата ще видим и атрактивни концерти изпълнени от едни от най-обичаните родни и чужди звезди.

По традиция БНТ ще покаже на живо „Чудото на Благодатния огън“ с пряко включване от Йерусалим. Ще видим пряко църковните служби от храм-паметника „Св. Александър Невски“ и катедрален храм „Св. Неделя“.

Сред акцентите на празничната програма на БНТ са:

Разпети петък /30 април/

Безсмъртната творба на В. А. Моцарт – „Реквием“ (17:20 ч.) ще видим в изпълнение на Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор и солистите Емилия Кирчева (сопран), Миряна Калушкова (мецосопран), Михаил Михайлов (тенор) и Александър Носиков (бас), под диригентството на Любка Биаджони. Почитателите на красивата музика ще се насладят и на един от най-въздействащите концерти на Андреа Бочели с музика от незабравими филми – „Cinema“ (21:10 ч.).

Ще си припомним легендарните Невена Коканова и Коста Цонев във филма „Спасението“ (15:20 ч.), създаден по действителни събития около спасяването на 25 български военнопленници в Охрид в края на Втората световна война. Обществената телевизия ще излъчи и два премиерни филма – френско-белгийския „Реми: Без дом“, по книгата на Ектор Мало (18:15 ч.) и екранизацията на бестселъра на Франческо Фиорети „Аз, Леонардо“, посветен на 500 години от смъртта на гения на Ренесанса, който представя завладяващото пътуване в ума на Леонардо да Винчи (20:30 ч.).

На Разпети петък в предаването „Култура.БГ“ ще гостуват културоложката Слава Янакиева, която ще говори за християнското кино. Илия Граматиков и Георги Еленков ще запознаят зрителите с музикалното звучене по време на Страстната седмица в източно православната и католическата традиция.

Велика събота /01 май/

Пряко от Йерусалим ще бъде излъчено „Чудото на Благодатния огън в църквата при Божи гроб“, което ще гледаме в предаването „Религията днес“ (13:00 ч.) По традиция БНТ ще направи зрителите съпричастни с богослужението, което събира надеждите и молитвите на милиони православни християни.

Във вечерните часове на живо от катедралата „Св. Александър Невски“ ще видим „Празнично Пасхално богослужение“ и ще посрещнем светлината на Христовото Възкресение. (23:00 ч.).

Музикален акцент в програмата е участието на Богдана Карадочева в предаването „БНТ на 60“. Вечерната програма включва българския филм „Апостолите“ (21:00 ч.), който проследява последните дни на Васил Левски на 20 април 1876 г.

Възкресение Христово /2 май/

Акцент в програмата на Великден е „Празнично богослужение за Второ Възкресение“ – пряко предаване от храм „Св. Неделя“ (10:55 ч.)

В празничния ден очаквайте и премиерно заглавие за деца – „Пинокио“ (14:00 ч.), адаптация по класическото произведение на Карло Колоди, с 15 номинации „Давид на Донатело“, включително за най-добър филм, сценарий, режисура, поддържаща мъжка и женска роля.

Навръх Великден започва и първи епизод на най-новия български сериал „ПОРТАЛЪТ“ (21:00 ч.), който ще ни отведе на вълнуващо пътуване във времето между 1979 г. и 2019 г. Приключенската драма, с криминален сюжет и богат актьорски състав, ще ни пренесе в 70-те години и ще ни припомни някои от най-любимите и до днес хитови песни.

Веднага след премиерата на българския сериал следва един от най-вълнуващите филми на Чарли Чаплин – „Светлините на града“ (22:10 ч.).

В празничния ден БНТ 1 ще излъчи концерта от 65-годишнината на един от най-популярните български поети и текстописци – Живко Колев (16:00 ч.), с участието на звезди като Васил Найденов, Силвия Кацарова, дует „Ритон“, група „Сигнал“, Илия Ангелов, Маргарита Хранова, група „Трик“, Панайот Панайотов, групите „Тангра“, „Трамвай № 5“ и „Тоника Домини“, Янка Рупкина и много други. Предаването „БНТ на 60“ е посветено на любимия Георги Христов (19:00 ч.)

Друг музикален акцент е „Рок поезия“ (23:35 ч.) – български рок хитове по текстове на Александър Петров като – „Нашият град“, „Богатство“, „Любовта, без която не можем“, „Оловният войник“, „Жулиета“, „Бъди какъвто си“ – „Тангра“, „Безсъние“ – Чочо Владовски, „Приятели“ и „Главната улица“ – „Фактор“, „В друго време, в друг свят“ „Съжалявам“ – „Сигнал“, „Оставаме“ – от филма „Оркестър без име“, „Тук и сега“ – Д2, “Сто надежди“ – Б.Т.Р., „Утре започва от днес“ — Диана Експрес, „По пътя“ – Щурците, сините химни „Вдигни очи“, „Последен валс“, „Развод ми дай“ и други.

Светли понеделник /3 май/

В началото на Светлата седмица, обществената телевизия ще излъчи българския филм „Адио, Рио“ (15:30 ч.) и премиерното френско заглавие „Влюбен в жена си“ (20:30 ч.). Кралят на валса Андре Рийо ще ни зареди с неповторима емоция с музиката на „Йохан Щраус оркестър“ от площада в Маастрихт (16:30 ч.), а по-късно ще видим и изпълнението на една от неостаряващите легенди на българския рок – Станислав Сланев – Стенли (22:15 ч.).

Гост в предаването „Култура.БГ“ ще бъде журналистът Георги Милков, който ще разкаже повече за Атон като исторически, религиозен и културен феномен.

Светли вторник /4 май/

Ще си припомним легендата Тодор Колев в „Опасен чар“ (15:00 ч.), а по-късно вечерта ще видим премиерата на френския филм „Скъперникът“ (20:30 ч.).

Празничната филмова програма на БНТ1 ще продължи и на Гергьовден /6 май/ с вечните български филми „Рицар без броня“ (13:30 ч.) и „Тримата от запаса“ (15:30 ч.).

Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от ТЕЛЕВИЗИЯ

BeFunky-Design
To Top