Connect with us
carkva-1

НОВИНИ

Велики вторник е

На втория ден от Страстната седмица сутринта във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Преждеосвещена света Литургия.

Велики вторник е

Днес е Велики вторник – вторият ден от Страстната седмица или Седмицата на страданията, която е последната от живота на Исус Христос. Велики вторник е ден за поучения, нравствени наставления и за дарения за бедните и нисшите духом през Страстната седмица.

Според църковния канон денят е отреден за смирение и поучение. Църквата припомня словата на Исус Христос, който след като предишния ден изгонил търговците от храма, дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите.

Христос прави и пророчества за съдбата на град Йерусалим. В притчата за десетте девици се говори за пет мъдри и пет неразумни девици. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните – само чисти светилници. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) – милостта. На гръцки език „милост“ се произнася „елеос“.

На втория ден от Страстната седмица сутринта във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Преждеосвещена света Литургия. 

От 7.30 часа – Преждеосвещена литургия в митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски“ – Враца, ще оглави Негово високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

От 9.00 часа богослужението в столичния храм „Св. Седмочисленици“ ще оглави Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит.

По същото време ще започне Архиерейска Преждеосвещена света Литургия в митрополитския храм „Св. Вмца Марина“, град Пловдив.
Вечерта във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Последование на Жениха 

От 17.00 часа – Последование на Жениха в митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски“ – Враца ще оглави Врачански митрополит Григорий.
От 18. 00 часа ще започне Последование на Жениха в митрополитския храм „Св. Вмца Неделя“, София. 
От 19.00 часа ще започне богослужението в митрополитския храм „Св. Вмца Марина“, град Пловдив. 

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Натисни за коментар

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

LISTEN LIVE!

sweet-300

България - COVID19

422
Confirmed
10
Deaths
20
Recovered

София В момента

Новини от НОВИНИ