Велика събота е последният ден от Страстната седмица

В него църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането на духа му в Ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново Райските двери.

Църковното богослужение започва рано сутринта и продължава без прекъсване до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с неделните и свършват с тържественото „Христос воскресе!“

Празничното великденско богослужение започва в 23.30 ч. в катедралния храм „Св. Александър Невски“и ще бъде водено от главата на Българската православна църква – патриарх Неофит. Негово светейшество ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ.

Около 15 минути преди полунощ от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатният огън. Тази година Старозагорският митрополит Киприан оглавява църковно-държавната делегация, която ще го донесе от Йерусалим.

Подобни новини

Автор: Росен Димитров

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *