БНТ ще следи папа Франциск у нас

papa-francis

БНТ ще проследи всички знакови моменти от посещението на епископа на Рим в преки предавания и репортажи. Специалното коментарно студио започва на 5 май (неделя) от 9:00 часа и ще се излъчва по БНТ1 и БНТ4. Водещи са Добрина Чешмеджиева и Георги Любенов. Продуцент на извънредната програма е Теодора Каролеева.

Папа Франциск ще пристигне в София в 10:00 часа на 5 май и ще бъде посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов. В програмата на посещението е включена и среща на българския премиер със Светия отец, а камерите на обществената телевизия ще предават всички подробности от първото посещение на папа Франциск у нас.

Програмата продължава с церемония по официалното посрещане на площада пред Президентството, след което гостът ще бъде приет от президента на България Румен Радев.

По-късно на пл. „Атанас Буров“ папа Франциск ще произнесе слово пред представители на дипломатическия корпус, институциите и граждани.

В първия ден от апостолическото си пътуване у нас Светият отец ще се срещне още с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и членове на Светия Синод в Синодалната палата.

След кратка молитва пред престола на Св.Св. Кирил и Методий в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, от площада пред храма папата ще произнесе заедно с присъстващите молитвата „Царице Небесна“ (Regina coeli).

По-късно папа Франциск ще отслужи литургия, която ще бъде предавана пряко от площад „Александър І“ по БНТ1 и БНТ4. Всяка неделя тази молитва се проследява на живо от милиони души като на 5 май папата ще се обърне към тях от българската столица, а обществената телевизия ще излъчва светата литургия за цял свят. От специалното студио на БНТ, което е с начален час 16:00, Горан Благоев ще коментира смисъла и символиката на ритуала, думите и посланията.

На 6 май папа Франциск ще посети град Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас. От 10,00 часа БНТ2 ще излъчи в преки репортажи от църквата „Пресвето сърце Исусово“ светата литургия, която ще отслужи Светият отец. Около 200 деца ще получат от него първо причастие. По-късно е предвидена срещата с католическата общност, която ще се състои в църквата „Свети Архангел Михаил“. БНТ1 ще излъчи акценти от церемонията.

Апостолическото пътуване на папа Франциск у нас ще завърши със събитие за мир на Светия отец в присъствието на представители на различни религиозни вероизповедания в България на площад „Независимост“. На живо от 17:15 часа БНТ1 и БНТ4 ще излъчат Месата за мир. Водещ на прякото предаване е Бойко Василев, продуцент – Катя Тодорова.

Папа Франциск ще отпътува от страната ни на 7 май.

Подобни новини

Автор: Росен Димитров

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *