Според анализаторите цената на криптовалутата се е повлияла силно от съобщението на Deutsche Bank, в което се казва, че „биткойн и американските технологични акции се разглеждат от инвеститорите като най-големите пазарни балони в момента“. Според институцията купувачите на криптовалута трябва да бъдат много предпазливи и да поставят всяко нейно движение под съмнение.
Другият фактор, отчетен от анализаторите, е поемането на управлението на САЩ от Джо Байдън вчера, който встъпи в длъжност няколко часа преди поевтиняването. У инвеститорите се зароди още по-голямо съмнение в сигурността на биткойн, след като администрацията на демократа заяви, че всички криптовалути трябва да се регулират.
В първите си часове като президент на САЩ той измени няколко закона, въведени от Тръмп, но нищо свързано с пазарите. Въпреки това обаче инвеститорите са на мнение, че бъдещи регулации рано или късно ще има.
Малко след 15:00 ч. българско време биткойн се търгува на 32 357 долара, според CoinDesk.

Движението на втората най-популярна криптовалута в света обаче е още по-интересно. В началото на годината Етериум (ETH) надмина 1000 долара за първи път от съществуването си и оттогава кръжи около това ниво. Според компанията за пазарни проучвания Fundstrat Global Advisors ETH има реални възможности да надмине 10 хил. долара съвсем скоро.
Дейвид Гридър, който е ключов стратег в компанията, заяви пред Bloomberg, че „етериум сега е най-добрата игра за инвестиция спрямо риск / печалба в крипто“. Етериум мрежата има потенциала да се мащабира значително и да обработва транзакции на ниво, подобно на Mastercard и Visa, смята той.
Според други инвестиционни експерти обаче ETH, колкото и да расте, няма да достигне курса на биткойн, на което мнозина се надяват. Причината според тях е, че етериум е „една по-стабилна версия на биткойн, която е за начинаещи“.
Към момента ETH се търгува за 1250 долара, според Coindesk.
  Прочети още