Над 50% от фирмите у нас не одобряват евентуалното задължително ваксиниране при пътуване в чужбина, а 28 % го намират за наложително. Основните аргументи за преобладаващите негативни нагласи по този въпрос е, че дори и ваксиниран човек може да бъде приносител, ефектът от ваксинацията трае определено време и ще създаде въпросителни за необходимостта от ваксиниране през определено време, за да можем да пътуваме, както ще доведе и до отлив на клиентите за някои фирми, в това число най-голям ще бъде ефекта в туристическия сектор. Това показва анкета на БТТП, проведена сред 120 български компании.

„Очевидно бизнесът не одобрява задължителна ваксинация при пътуване в чужбина и такава трябва да бъде позицията на държавните органи“, коментират от БТТП.

Малко над 1/3 от служителите в българските компании биха се ваксинирали срещу COVID-19. Това заявяват ръководителите на 120 дружества в проучване, проведено от БТТП.

Други 22% са против ваксинирането. Най-голям дял – близо половината от анкетираните все още нямат мнение.

Немалка част от попитаните посочват, че ще изчакат и биха предприели стъпка към имунизация, когато имат възможност за избор на производител, повече информация за ефекта от ваксината или при евентуален нов пик на заболеваемостта.

42% от компаниите очакват ваксинацията да благоприятства връщането към нормален режим на работа, а 47% не очакват нещо да се промени.

Етикети:

Снимка:

Рубрика:

Прочети още