„На този етап Байдън обръща наистина страницата, но не я обръща напред, а я обръща назад“. Така геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив кадровата политика на новия президент на САЩ в първите дни на влизането му в Белия дом. Той обаче подчерта, че това е почти невъзможно, тъй като „не може да се влезе в една и съща река два пъти“. Но посочи, че новият президент „връща най-важните моменти от периода на Барак Обама и дори някои неща от епохата на Клинтън“.

Според доц. Вацев, връщането на Америка назад е в порядъка на 4,5 6 години. „Това означава пренастройване на старите национални управленски елити към новата власт по метода на слънчогледа“ – обясни анализаторът. За него „българските политически елити няма да спрат да гледат към Вашингтон като слънчогледи, който и да е в Белия дом“. А за другите обобщи: „В страните от центъра на развития свят предстоят определни и то нелесни проблеми в управленската практика“.

Отношенията на САЩ с ЕС, Вацев прогнозира, че „ще се стоплят неминуемо“. И обясни: „Технологията на това затопляне ще бъде опора върху европейските поддръжници на либералната политика на САЩ“. А за енергийните приоритети на новата американска администрация, Вацев е сигурен, че ще бъдат в областта на спиране на Северен поток 2. Той посочи, че това е продължение на общите идеи, споделяни и от републиканци, и демократи.

Според Валентин Вацев, досега „от всички нови действия на Байдън единственото наистина важно е възможността да се удължи с 5 години срокът на действие на този ключов договор за взаимен контол и за определени действия в областта на въоръжаването". По думите му той „има действие директно върху световния мир и световната война; договор, който има директно геополитическо значение и смисъл".

Анализаторът не е съгласен с тези, които прогнозират започване на разпад на американския щатен съюз или с твърденията за грозяща непосредствено гражданска война. Според него, не е разбито ядрото на работеща Америка, а са разцепени елитите. И подчерта, че "за Байдън няма друг път, освен да започне да прави мир между разкъсаните елитни обвивики на американското общество. Засега не го прави. Напротив, прави точно обратното".

За финал доц. Вацев обяви, че "периодът на американската хегемония свърши. САЩ вече ще бъдат велика регионална сила, но светът на американската световна хегемнония е в нашия вчерашен ден".

Още може да чуете в интервюто в звуковия файл.

Прочети още