Connect with us
carkva-1

НОВИНИ

Атанасовден е

На този ден именници са Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Нася.

Атанасовден е

В народните представи живеят двама братя-близнаци – ковачите Антон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари и на налбанти.

Празникът се чества и за умилостивяване на болестите. Пекат се питки, които се надупчват с вилица, за да не се надупчат децата от шарка. По традиция трапезата включва пиле, приготвено с ориз, което се раздава на близки и съседи за здраве.

Според народното поверие свети Атанасий е покровител на зимата, снега и студа. Вярва се още, че зимният свети Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото, а летния свети Атанас го облича, за да дойде зимата.

На този ден именници са Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Нася.

Бъди фоторепортер. Изпрати ни снимка на това което те е впечатлило, ядосало или харесало. Не забравяй да ни напишеш място, твоето име и кратко описание. Сподели с приятели за премиера на филм, постановка, фестивал, представление, премиера или организирана от Вас изложба! Телефон за контакти: 0896/020004. Изпратете инфо на e-mail: tvoetoinfo@gmail.com

Натисни за коментар

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

LISTEN LIVE!

sweet-300

България - COVID19

422
Confirmed
10
Deaths
20
Recovered

София В момента

Новини от НОВИНИ