Андон Балтаков

„И БНР, и БНТ с години са хронично недофинансирани. До този момент финансирането е на т.нар. „час програма“. Това подчерта в предаването „Нещо повече“ генералният директор на БНР Андон Балтаков. Предлаганите от правителството промени в Закона за радиото и телевизията са внесени в Народното събрание, като с тях се предвижда нов принцип на финансиране на БНР и БНТ.

Той поясни, че начинът на финансиране на БНР ще бъде на базата на нетните разходи:

„Вярвам, че депутатите ще приемат този законопроект в оставащите дни и на базата на новите текстове в закона ще се приеме методология за изчисляване на разходите. След което ще кажем на Съвета за електронни медии, който ще бъде администратор, аргументирано и с анализи – за да създаваме тази програма, за да изпълняваме обществената си функция, за да създаваме култура, за да създаваме дигитално съдържание, за да поддържаме сградите, на нас ни трябват толкова пари“.

Балтаков подчерта, че като организация БНР е повече от една радиостанция.

„Мисията ни е ясно разписана – за кого създаваме съдържание, журналистика, култура, творчество. По този начин ще застанем пред обществото, пред СЕМ, пред останалите администратори на финансовата помощ, и ще кажем – така виждаме, че трябва да изпълняваме обществената мисия, направили сме си финансовите и икономическите анализи. По друг начин ще се води диалогът“.

Генералният директор каза още:

„Нашата цел е да осведомяваме хората за това какво се случва и накъде вървим цивилизационно. И законът казва, че ние съдействаме за развитието и популяризирането на българската култура, на българския език. Ние даваме информация, но когато тя не съвпада с усещането на хората, те си мислят, че правим пропаганда“.

Интервюто с Андон Балтаков можете да чуете в звуковия файл.
Прочети още