+359 896 020004 pr@eventbg.info
ТРАФИК

Мадрид забранява автомобилите в центъра на града

92views

Мадрид въведе строги ограничения за достъп на замърсяващи автомобили до централната част на града, като целта е да се намали замърсяването на въздуха с 40%.

Ограниченията обхващат бензиновите автомобили, произведени преди 2000 година и дизеловите, произведени преди 2006 година.

Те ще могат да влизат в централната част на града, но собствениците им ще трябва да декларират, че имат паркомясто, както и да ги регистрират предварително в новата схема за екологични категории на превозните средства.

Новата схема за ограничаване на достъпа и категоризиране на всеки един автомобил, ще засегне около 20% от колите, движещи се в централната част на Мадрид. Освен намаляване на замърсяването на въздуха, градските власти в Мадрид се надяват и окуражат по-сериозното използване на велосипеди, както и да се намали шумът от градския трафик.

През 2020 година по-старите бензинови и дизелови автомобили ще бъдат напълно забранени в центъра, а водачите на хибриди ще получат още облекчения по отношение на паркирането.

Предвижда се глобата за нарушение на ограниченията за движение в Мадрид да е 90 евро, а испанската столица тръгва по стъпките на Париж, където вече забраниха достъпа на автомобили, произведени преди 1997 година до центъра на града в работни дни.