+359 896 020004 pr@eventbg.info
ТРАНСПОРТ

До месец тръгват първите електрически автобуси в София

344views

20 електрически автобуса и съответното оборудване за тях са пристигнали в София преди четири дни и се очаква първите от тях да започнат да се движат по улиците на града до един месец. 

Те са бавно зареждащи се и ще могат да изминават по 300 км на ден. Това съобщи заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев. Той допълни, че Столична община ще бъде пионер в използването на такъв вид техника в градски условия.

Крусев каза още, че в идните седмици ще бъде обявена процедура за поставяне на първите 30 зарядни станции в центъра на града, като местата са уточнени с Центъра за градска мобилност и с ЧЕЗ. Идентифицирани са общо 64 локации за зарядни станции в рамките на платените зони за паркиране. 

Миналата седмица в София са пристигнали 80 нови автобуса, включително 20-те електрически, а в идните месеци се очакват още 82 автобуса. Работи се и за осигуряването на още трамвайни мотриси, които да се движат по обновеното трасе по булевард „Цар Борис III“, каза още заместник-кметът по транспорта.

Работата по първия етап от третия лъч на метрото, който е с дължина 8 км и включва 8 станции, трябва да завърши през есента на 2019 г. Вторият етап е с дължина 4 км и ще има 4 станции, като се очаква да бъде завършен до края на 2019 г. – началото на 2020 г. Към момента е изпълнено около 86% от строителството на тези два етапа, На 5 ноември пристига десетия влак от общо 20, които трябва да дойдат през първото тримесечие на следващата година.