+359 896 020004 pr@eventbg.info
ТРАФИК

Ден без автомобили във Варна на 22 септември

252views

На 22 септември, “Варна – Европейска младежка столица” кани жителите и гостите на града да се разходят пеша или с велосипеди, и да се включат в организираните прояви по случай иницаитивата “Ден без автмобили”.

Затворена зона за пешеходци е бул. “Сливница” – в частта от кръстовището с бул.”Мария Луиза” до кръстовището с бул.”Княз Борис I” – в частта от кръстовището с бул.”Сливница” до кръстовището с бул.”Цар Освободител”. В този район ще се случат редица активности, подготвен и местни организации. Булевардът ще бъде затворен в часови диапазон 11:00-18:00ч, където ще има забавления за малки и големи, организирани от местните младежки организации.

Автобусите, които преминават през отсечката ще са с променен маршрут и ще обикалят по бул. “Осми приморски полк” и бул. „Цар Освободител”.

Европейска седмица на мобилността 2018 се фокусира на многомодалност – избор на различни транспортни форми за едно или за различни пътувания. Много от нас по навик избират един и същ метод за транспорт, без да се замислят останалите възможности, които в много случаи са по-подходящи. Автомобилът може да е най-добрият начин да отидем със семейството си на планина, но дали е най-добрият вариант, когато отиваме до центъра на града, където пространството за паркиране и достъпът до локации са ограничени?

Защо да не пробваме различни транспортни форми тази година: да се придвижим с велосипед или ролери до фитнеса, за да загреем за изгарянето на калории от тялото ни, или пък да се качим в автобуса и да се разходим по пешеходната част на центъра и плажната алея, за да избегнем разходите за паркиране?

Европейският ден без автомобили е част от традиционната Европейската седмица на мобилността, която се провежда всяка година. Кампанията “Европейски ден без автомобили” цели намаляване на шума, вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение.

Под тази си форма, булевард изпълнен с игри и активности, инициативата се провежда за втора поредна година във Варна. Идеята е поне за един ден да се лишим от удобството на автомобила и да предпочетем по-здравословния и екологичен начин на живот. “Ден без автомобили” се провежда в партньорство с Община Варна и местни организации с нестопанска цел.

Не забравяйте да включите и децата си в този празник!