+359 896 020004 pr@eventbg.info
ЗДРАВЕ

Безплатни прегледи за лаймска болест иинфекции във ВМА

199views

Специалисти от катедрата по инфекциозни болести при Военномедицинска академия /ВМА/ организират безплатни консултации и прегледи за лаймска болест и други инфекции, предавани при ухапване от кърлеж. Прегледите ще се проведат в началото на следващата седмица с предварително записване за час.

В интервю за предаването „Преди всички“ началникът на катедра “Инфекциозни болести“ във ВМА полк. доц. Георги Попов уточни, че дъждът стимулира размножаването на кърлежите и нараства възможността от заразяване с лаймска болест:

„В никакъв случай не искам да създавам паника и не всяко ухапване от кърлеж е рисково за заразяване с лаймска болест и други болести, но хората трябва да имат предвид основно, че при ухапване кърлежът трябва да се извади от компетентен човек възможно най-бързо. Самодейност не се препоръчва. След всяко ухапване от кърлеж обаче трябва да се направи изследване за болести, преносими от кърлежи. Изследването обаче не трябва да се прави веднага след ухапването, защото на организма са му необходими между 7 и 10 дни, за да изработи антителата“.

Полк. доц. Попов препоръча даването на антибиотик превантивно при ухапване от кърлеж: „Ако изследването е положително, трябва да се назначи лечение. Ако изследването е отрицателно, също не бива да се успокояваме, а трябва да изчакаме и да се направи профилактика с антибиотик. През последните години се увеличи заразяването на самите кърлежи с лаймска болест и не бива да се подценява взимането на антибиотик.“

Гражданите могат да запишат час за преглед на тел. 922 59 68.